Masakan Yang terkenal Di malaysia

Masakan Yang terkenal Di malaysia

Masakan Yang terkenal Di malaysia

Masakan Yang terkenal Di malaysia – Negara malaysia sebuah negara yang memiliki letak tepat di sebelah negara indonesia. Negara malaysia juga terkenal dengan masyarakay yang berbauk kaum.

Setiap kaum berhak melakukan budaya dan adat tradisional mereka masing -masing , asalakan tidak melangar undang -undang yang telah di tentukan negara mereka.

Negara malaysia mayoritas dengan kaum india ,cina serta lain- lain,selain warga lokal negara malaysia juga di ramehkan oleh pelancong yang berkunjung untuk menikmatin wisata mau pun kuliner yang terdapat di malaysia.

Negara malaysia sangat terkenal dengan memiliki kuliner yang sangat lezat, kuliner dapat di dapat kita jumpa di setiap daerah – daerah yang menyediahkan makan lezat

berikut contoh makanan khas malaysia yang terkenal atau paling populer di malayasia.

Roti cane

Roti Canai merupakan roti leper yang di perkenalkan oleh masyarakat India. Ia boleh di dapati di kebanyakan restoran mamak dan restoran Melayu di Malaysia.

Hidangan ini di bawa oleh immigran Tamil Muslim yang telah menetap di Malaysia. Ia turut di kenali dengan nama ‘roti terbang’ kerana proses pembuatannya yang seakan lemparan dan pusingan sebelum di masak.

Nasi kandar
Nasi kandar hidangan yang begitu popular dan berasal dari Pulau Pinang. Ia merupakan hidangan nasi putih yang di sajikan bersama kuah kari serta lauk pauk tambahan. Biasanya ia di makan bersama ayam goreng, kari kambing, sotong goreng, udang goreng, ikan goreng daging lembu dan sebagainya.

Nasi briyani kambing
Nasi Briyani merupakan nasi campur masyarakat India yang di masak menggunakan beras basmathi. Ia di masak bersama pelbagai jenis rempah ratus, yogurt, daging dan serta sayuran. Antara ramuan dan rempah yang di gunakan termasuklah buah pala, lada kering, bunga cengkih, minyak sapi, buah pelaga, daun bay, kayu manis, ketumbar, daun pudina, halia, bawang dan bawang putih.

Masakan Yang terkenal Di malaysia

Teh tarik
Teh Tarik antara minuman yang paling terkenal di restoran mamak dan d iperkenalkan oleh masyarakat India. Malah, ia juga boleh di dapati di restoran – restoran biasa.

Minuman ini di gemari hampir kebanyakan masyarakat termasuklah kanak – kanak dan orang dewasa.

Rojak
Mana kala rojak India pula di kenali sebagai pasembor atau rojak mamak. Kuah rojak ini merupakan kuah kacang yang pekat berasa manis pedas.

Rojak ini terdiri dari kentang rebus, telur rebus, taugeh, sengkuang dan timun. Ia juga ngandungi tauhu goreng, cucur goreng, udang goreng ataupun sotong.

Tosai
Tosai ini mempunyai banyak nama lain. Juga di kenali sebagai dosa, dosay, dose, dosai, dhosha, thosai ataupun chakuli.Tosai juga terdiri daripada pelbagai jenis seperti tosai telur, tosai cili, tosai bawang dan sebagainya. Makanan tradisional ini sering dimakan oleh rakyat Malaysia terutamanya kaum india.

Tosai boleh di dapati di mana-mana gerai atau kedai mamak dan juga di restoran india. Makanan tradisional ini berasal dari India.

Tosai di makan sebagai sarapan pagi atau makan malam.Tosai amat kaya dengan karbohidrat dan protein. Tosai di makan dengan pelbagai jenis lauk sampingan.

Contohnya,sambar sambal dari buah-buahan,acar india,kari ayam atau daging kambing dan lain-lain. Di dalam tosai,ia diisi dengan kentang dan bawang yang telah di goreng sehingga ranggup.

About the Author

You may also like these